Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας 

Βρίσκεται στο Ανατολικό τμήμα της Κρήτης στον ομώνυμο δήμο. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια γεωλογική κληρονομιά η οποία περιλαμβάνει εντυπωσιακά πετρώματα, ιδιαίτερους σχηματισμούς, γεωμορφές, χαρακτηριστικές τεκτονικές και μικροτεκτονικές δομές, καθώς και πλούτο απολιθωμάτων, με σημαντικότερα αυτά του δεινοθήριου, ενός είδους συγγενικού του ελέφαντα.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οικοσυστήματα του νησιού όπως το φοινικόδασος του Βάι, ευαίσθητοι υγρότοποι και σπάνια είδη της χλωρίδας και πανίδας της Κρήτης βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Πολύ σημαντικός είναι ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής με αρχαιολογικούς χώρους όπως το μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου, μοναστήρια και πλούσια ήθη και έθιμα.

Το Γεωπάρκο Σητείας προσφέρεται για πολυάριθμες δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προτιμήσεων, από εκείνους που απλώς επιθυμούν να ξεκουραστούν σε ένα παραδοσιακό και μοναδικό μέρος της Κρήτης μέχρι και τους πιο απαιτητικούς που αποζητούν την περιπέτεια. Επιπροσθέτως, στην περιοχή υπάρχουν παγκόσμιας φήμης τοποθεσίες για το άθλημα της ιστιοσανίδας, υπάρχουν χαρτογραφημένες περιοχές αναρρίχησης βράχου, ενώ τα αναρίθμητα σπήλαια και φαράγγια προσφέρουν συγκινήσεις στους πιο τολμηρούς και εκπαιδευμένους. Οι πεζοπορικές διαδρομές προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την ομορφιά του και τα πολυάριθμα αξιοθέατά της, όπως βεβαίως τους γεώτοπους, τα πολιτιστικά μνημεία, τις παραλίες, την τοπική κουζίνα κλπ. Εκτός από τις καθαρά πεζοπορικές γεωδιαδρομές έχουν σχεδιαστεί και διαδρομές, οι οποίες μπορούν να γίνουν είτε με αυτοκίνητο είτε με ποδήλατο.

Προηγούμενο άρθροΥπ. Παιδείας: Τι θα ισχύσει για τις σχολικές εκδρομές
Επόμενο άρθροΚρυολιπόλυση: Η αλήθεια για τους 8 πιο διαδεδομένους μύθους