Φάρος Χανίων – Το εμβληματικό σημείο της πόλης

Ο Φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων αποτελεί το πιο γνωστό σημείο της πόλης και η ιστορία του ξεκινάει από πολύ παλιά. Ο πύργος σήμερα έχει ύψος 21μ και είναι ορατός σε απόσταση 7 μιλίων.

Οι Ενετοί, με την απειλή των Τούρκων να εξαπλώνεται στα τέλη του 16ου αιώνα, έκαναν πολύ σημαντικά οχυρωματικά έργα σε όλη τη Κρήτη. Το 1595-1601 έκαναν μεγάλες επεμβάσεις στο λιμάνι των Χανίων. Στο κέντρο περίπου του λιμενοβραχίονα έκτισαν τον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου που μαζί με το φρούριο του Φιρκά, θα προστάτευε την είσοδο του λιμανιού. Παράλληλα κατασκεύασαν άνοιγμα για την ανανέωση του νερού και την αποφυγή των επιχωματώσεων. Εκείνη την εποχή έκτισαν και το φάρο στην άκρη του μόλου, πάνω στο φυσικό βράχο.

Ο φάρος αυτός λειτουργούσε με ανοικτή φλόγα. Ο πύργος του σημερινού φάρου εδράζεται πάνω σε τραπεζοειδή βάση, η οποία είναι η Ενετική. Κατά την Τουρκοκρατία το λιμάνι των Χανίων ρήμαξε και ο φάρος παραγκωνίστηκε. Το 1839, οι Αιγύπτιοι αναστήλωσαν το φάρο δίνοντάς του τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.

Μέρα και νύχτα, αιώνες τώρα, ο φάρος των Χανίων δεσπόζει αγέρωχος και πανέμορφος, δίνοντας ακόμα περισσότερη αίγλη στην γραφική πόλη.

Προηγούμενο άρθροΕπταήμερη πανελλήνια γιορτή σκακιού στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθροΤο Ηράκλειο τίμησε τον Άγιο Τίτο και τη μνήμη των σφαγιασθέντων της 25ης Αυγούστου του 1898