Γεροπόταμος Μεσαράς  – Ο  «ιερός» ποταμός των Μινωιτών

Ο Γεροπόταμος, ο «ιερός» ποταμός των Μινωιτών (Γέρο-ποταμός σημαίνει ιερός ποταμός) αποτελεί τον ποταμό με τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στην Κρήτη, καθώς συγκεντρώνει όλα τα νερά της Πεδιάδας της Μεσαράς.

Ο Γεροπόταμος εκβάλλει στον κόλπο της Μεσαράς, λίγο πιο νότια από τον Κόκκινο Πύργο μέσα στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου Τυμπακίου. Εκτός από το κυρίως στόμιο του ποταμού, η ευρύτερη περιοχή των εκβολών του δημιουργεί μια σειρά από κατακερματισμένους υγρότοπους μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας. Ο πιο όμορφος από αυτούς βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη μεγάλη παραλία της Παχειάς Αμμου κοντά στο Καλαμάκι, όπου σχηματίζεται ένα εκτεταμένο σύστημα από λιμνούλες και εποχικά τέλματα γεμάτα με υδροχαρή φυτά, εντυπωσιακούς καλαμιώνες αλλά και μεγάλο αριθμό πουλιών. Η περιοχή του υγρότοπου χωρίζεται από μια σειρά χωματόδρομων που προσφέρονται για περπάτημα και παρατήρηση πουλιών ενώ και η παραλία της Παχειάς Άμμου είναι εκπληκτική για μπάνιο.

φωτογραφία:  www.cretanbeaches.com 

Προηγούμενο άρθροΜουσικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία από τον πολιτιστικό σύλλογο Νέας Αλικαρνασσού «Η ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ»
Επόμενο άρθροΦεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου “Κρήτη , μια Ιστορία 5+1 Πολιτισμοί”- Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας