Κρήνη Μπέμπο – Αναγεννησιακό στολίδι στην πλατεία Κορνάρου

Στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, στη βόρεια πλευρά της πλατείας Κορνάρου βρίσκεται η κρήνη Μπέμπο και το τουρκικό σεμπίλι, (φιλανθρωπική κρήνη) που κτίστηκε αργότερα. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1552-1554 από τον καπιτάνο Gian Matteo Bembo, ο οποίος ήταν ο πρώτος που διοχέτευσε πηγαίο νερό μέσω υδραγωγείου στο Χάνδακα.

Η κρήνη φέρει αναγεννησιακά και γοτθικά στοιχεία καθώς και οικόσημα του Δούκα Γκρίτι και των Τιέπολο, Έμο και Μαρίνο. Ο κρουνός της κρήνης φέρει ανάγλυφο διάκοσμο με φυτικές παραστάσεις.

Σε δεύτερη χρήση ήταν η μαρμάρινη λεκάνη που συνέλεγε νερό, η οποία αρχικά θα πρέπει να ήταν ρωμαϊκή σαρκοφάγος. Η κρήνη είχε αέτωμα που αφαιρέθηκε και σήμερα δεν υπάρχει. Στη μέση της κρήνης ξεχωρίζει μεγάλο ακέφαλο άγαλμα ρωμαϊκής περιόδου από την Ιεράπετρα. Λένε ότι τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, το άγαλμα ήταν βαμμένο μαύρο και το λάτρευαν οι μαύροι κάτοικοι του Μεγάλου Κάστρου.

Το 1938 αφαιρέθηκε και η δεξαμενή που συλλεγόταν το νερό, πάνω στην οποία είχε εντοιχιστεί η κρήνη, προκειμένου να διαμορφωθεί η πλατεία.

Σήμερα η κρήνη Μπέμπο εξακολουθεί να αποτελεί ένα στολίδι στην πλατεία Κορνάρου που σίγουρα τραβά την προσοχή του κάθε περαστικού…

Προηγούμενο άρθροΗχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας έστειλε η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕΠΙΣ Κρήτης
Επόμενο άρθροΘα δημιουργηθεί ίδρυμα «Μίκης Θεοδωράκης» στην Κρήτη σύμφωνα με την επιθυμία του μεγάλου συνθέτη