Γιούχτας: Το ιερό βουνό των Μινωιτών

Σε υψόμετρο 811 μέτρων και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια από την πόλη του Ηρακλείου, βρίσκεται το βουνό Γιούχτας, το μοναδικό τόσο κοντά στο Ηράκλειο.

Κατά την Αρχαιότητα του ο Γιούχτας φαίνεται να είχε σημαντικό ρόλο στον Μινωικό πολιτισμό αφού σε αρκετά σημεία του έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και δύο μινωικά κτίσματα τα οποία χρησίμευαν ως ιερά. Ένα στη κορυφή του βουνού στο οποίο βρέθηκαν διάφορα λατρευτικά είδωλα και ένα στη βόρεια πλευρά του, γνωστό ως Ανεμοσπηλιά, στο οποίο βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί που μαρτυρούν τη πρώτη απόδειξη ανθρωποθυσίας από το μινωικό πολιτισμό.

Η θέα που προσφέρει στον επισκέπτη είναι μοναδική καθώς γύρω του απλώνονται κοιλάδες κατάφυτες σε αμπελώνες και ελαιόδεντρα και σε αρκετά σημεία του υπάρχουν συστάδες κυπαρισσιών και πεύκων. Οι πλευρές του στο μεγαλύτερος μέρος του αποτελούν απότομες πλαγιές που σχηματίζουν γκρεμούς ιδανικό καταφύγιο για αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν εδώ και τρέφονται από τις γύρω πεδιάδες. Στην κορυφή του υπάρχει ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Αφέντη Χριστό που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Προηγούμενο άρθροΕνημερωτική εκδήλωση για την καινοτόμα πλατφόρμα Εύρεσης Εργασίας και Εργασιακής Καθοδήγησης «Mentoring»
Επόμενο άρθροΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «Βασικές δεξιότητες Barista» – Έναρξη 09/05/2023