Χουδέτσι: Το χωριό με το φυσικό κάλλος κοντά στο Ηράκλειο

Το Χουδέτσι , άλλο ένα γραφικό χωριό της Κρήτης, βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, σε υψόμετρο περίπου 470 μέτρων και φημίζεται για τα πολύ νόστιμα και ποιοτικά επιτραπέζια σταφύλια του.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες ερμηνείες.   Σύμφωνα με ένα θρύλο, η ονομασία “Χουδέτσι” οφείλεται στον πρώτο άρχοντα κάτοικο του χωριού, τον Χούνδιο. Όπως ισχυρίζεται ο Paul Faure, η λέξη Χουδέτσι πρέπει να βγήκε από το αραβικό “quds” που σημαίνει άγιος, χωρίς όμως να εξηγεί το γιατί. Μια άλλη εκδοχή για την ονομασία Χουδέτσι, είναι η προέλευση της λέξης από τη σύνθεση των λέξεων χους (χώμα) και δέος (φόβος). Συσχετισμός που ερμηνεύεται όπως επιθυμεί ο καθένας. Η ονομασία του χωριού, σύμφωνα με έγγραφα ενετικά (Cudeci, Chudeci), τουρκικά και άλλα, αναφέρεται για πρώτη φορά το 1279. Πριν από αυτή την χρονολογία δεν υπάρχουν στοιχεία, τουλάχιστον γραπτά, που να κάνουν λόγο για το όνομα του οικισμού.

Το Χουδέτσι έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος με κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ εκεί βρίσκεται και το υπέροχο Μουσικό Εργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, που ίδρυσε ο παγκοσμίου φήμης μουσικός Ross Daly,  με κύριο αντικείμενο τη μύηση νέων ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση μουσικών παραδόσεων σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο, και που από το 2002 σε συνεργασία με το Δήμο “Νίκος Καζαντζάκης”, στεγάζει τις δραστηριότητες του σε ένα παλιό κτίριο, καλόγουστα διαμορφωμένο, στο Χουδέτσι, ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται εκεί πολύ όμορφες μουσικές εκδηλώσεις.

Στο κέντρο του χωριού αναβλύζει πηγή, ενώ σε απόσταση 500 μέτρων βρίσκεται και η σιναϊτική Μονή Σπηλιωτίσσης, η οποία πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Με πληροφορίες από wikipedia

Προηγούμενο άρθροΚαταφύγιο Βόλικας – Το παλαιότερο στην Κρήτη
Επόμενο άρθροAncient Lissos – The place with the thermal baths where patients from all over Crete were coming to heal